perjantai 16. lokakuuta 2015

Projekteista (eli hankehumpasta) ja sen sudenkuopista

Kaksi päivää on tällä viikolla tehty töitä briljantin porukan kanssa kirjastonjohtajien täydennyskoulutuksessa. Aiheen oli ensin verkkotyökalut ja somestrategian linjaukset sekä nyt kollegani puolentoista päivän veto projektinjohtamisesta. Koen itsekin tästä saavani ihan hirveän paljon, koska hankeosaamista ei koskaan ole opinnoissani ollut. Ja nyt jälkeenpäin katsoen niitä taitoja olisi kipeästi kirjastotyössä tarvinnut.

Kirjastoille ns. AVI-rahoitus on kaikkein tutumpaa. Lokakuun viimeinen päivä on monessa kirjastossa kuumaakin kuumempi dead-line päivä. Muut rahoituskanavat saattavat olla kirjastolaisille vieraampia, sitä varten kollegani, joka toimii Turun ammattikorkeakoulussa hankeasiantuntijana, keräsi listaa sopivista rahoittajatahoista.


Myös hankkeiden suunnittelussa, seurannassa, riskinhallinnassa ja raportoinnissa on koettu olevan haasteita. Ja kirjoittaja komppaa jälleen. Projektin seuranta on hurjan tärkeää ja itsekin aloittelijana muutamia vuosia sitten olin pulassa raportoinnin aikaan, kun en ymmärtänyt mitä kaikkea se piti sisällään.

Mietittiin myös sitä, että onko sellaisille hankepäiville lainkaan tarvetta, missä esitellään muiden hankkeita? Ideoistahan ei välttämättä ole puutetta. Olisiko sellainen hankepäivä tehokkaampi ja tarpeellisempi, jossa käydään läpi riskianalyysiä swot analyysillä tai riskilukujen laskemista, seurantatyövälineiden esittelyä ja raportoinnin vaatimuksia? Näihin puuttumalla voisi raportoinnin hetkellä yleisissä kirjastoissa jäädä moni hiustukko nyhtämättä, kun raportteja raavitaan kokoon.

Kollegani otti esille jutun lehdestä Journal of Project Management ja artikkeli listasi projektin epäonnistumisen top 10:
  1. Huono suunnittelu, 20%
  2. Johtamisongelmat, 14%
  3. Heikko sitoutuminen, 12%
  4. Epäselvä työnjako ja delegointi, 10%
  5. Ylemmän johdon tuen puute, 9%
  6. Valvonnan ja ohjauksen puute, 8%
  7. Huono budjettisuunnittelu, 5%
  8. Ympäristömuutokset, 5%
  9. Tuottavuus- ja laatuongelmat, 4%
  10. Tekniset syyt, 1%
Tuttua listaa monelle hankkeita pyörittäneelle. Valmistelun ja suunnittelun merkitys projektin onnistumiseksi on valtavan suuri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti