sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Voiko julkinen organisaatio olla älykäs?

Huomiselle opetustunneille olen valmistautunut miettimällä mm. miten älykkyys ja oppiva organisaatio -ajattelu istuu meidän suomalaiseen julkisen organisaation raameihin. Omakohtainen kokemukseni on, että julkinen organisaatio Suomessa on hyvin hierarkinen, jäykkä toimimaan nopeasti ja hidas vastaamaan ulkoa päin tuleviin haasteisiin. Päätöksenteko saattaa kestää kauan ja hitaammin mitä tämän hetken informaatioyhteiskunnan tarve vaatii. Näin on ollut esimerkiksi koulutusalalla. Opetussuunnitelma ei ole enää vuosiin vastannut tämän päivän koululaisen tarpeita.

Kirjastolaitoksella ei kuitenkaan ole samanlaisia ulkoapäin tulevia kiinteästi noudatettavia ohjausdokumenttejä kertoen, mitä meidän seuraavan 10 vuoden aikana pitää tehdä ja miten toimia. Siksi kovasti peräänkuullutan notkeuden löytämistä ja nopeampaa reaktiokykyä.

Peter Drucker sanoi jo 1990-luvulla, että "organizations has to be prepared to abandon knowledge that has become obsolete and learn to create new things through: 1) continuing improvement of every activity, 2) development of new applications from its own success, and 3) continous innovation as an organized process." (Nonaka & Takeuchi, 1995)

Tässä tulee myös esille oppivan organisaaton ajattelu. Organisaatiot koostuvat ihmisistä ja ihmiset ovat organisaation voimavara. Voimavara on ihmisillä oleva osaaminen, mikä pitää näinä taloudellisesti heikkoina aikoina valjastaa organisaation käyttöön. Ei, en tässä tarkoita että se pitää ottaa työntekijöiden selkänahasta, vaan henkiläkohtisen osaamisen pitää päästä kukkimaan ja kantamaan hedelmää organisaatiolle.

Sunnuntai-illan miettein,
Anu

Ps. Kirjoja mitä olen illan aikana selaillut:

Kuusela & Ylönen (2013). Konsulttidemokratia : miten valtiosta tehdään tyhmä ja tehoton. Helsinki, Gaudeamus.
Kotter, John P. (2012). Leading change : with a new preface by the author. First published in 1996. Boston, Harvard Business Review Press.
Nonaka & Takeuchi (1995). The knowledge creting company : how Japanese companies create the dynamics of innovation. New York, Oxford Univerity Press.
Virtanen & Stenvall (2014). Älykäs julkinen oganisaatio. Helsinki, Tietosanoma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti