sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Fake news ja valemedia

Viime vuonna Collins sanakirjayhtiö valitsi Yhdysvaltain presidentinkampanjan aikoihin vuoden sanaksi 'totuudenjälkeinen'. Tänä vuonna ollaan jälleen saman teeman äärellä. Vuoden 2017 sanaksi on valikoitunut 'fake news'. Tässä sulkeutuu vuosi samoilla teemoilla. Tämä on kaikkea muuta kuin mukavaa. 

Fake news termiä, myös tuossa yllä linkatun BBC:n uutisen mukaan, käyttää runsaasti Yhdysvaltain 45. presidentti Donald Trump. Trump on omalta osaltaan luokitellut median jo niin sanotusti, roskaan ja rautaan.  Fox News tuntuu olevan rautaa, muut on enemmän tai vähemmän roskaa. Muun muassa 1851 perustettu New York Times on listattu valemedian kategoriaan. Tässä ei tosin ole kyseessä suoranainen valemedia. 


Trumpin suusta tullessaan fake news nimittäin merkitsee usein sitä, että hän ei vaan yksinkertaisesti ole tyytyväinen uutisoituun asiaan tai näkökulmaan. Arviointi on pahasta, juuri se mitä vapaan median pitääkin tehdä. Eli fake news voi olla vain informaatiota, jota me emme hyväksy tai emme pysty ottamaan vastaan ilman epämiellyttäviä tunteita. Esimerkkinä YLE:n uutisoima juttu vuodelta 2015. 

Nämä tilanteet taas ovat kovin tuttuja informaatiotutkimuksesta. Välttelemme epämieluisaa tietoa emmekä hevillä usko tietoa, joka on oman maailmankuvamme vastainen. Vaikka meille esitettäisiin asioiden faktoja, emme silti siitä huolimatta kykene muuttamaan kantaamme. Keskustelu asioista saattaa päätyä epämiellyttävään ’minun totuus, sinun mielipide’ –tyyliseen kinasteluun. Perusteluja ei hyväksytä, jos ollaan erimieltä.

Olen yhdessä Ari Haasion kanssa kiertäneet tänä syksynä puhumassa valemediasta ja vihapuheesta. Kuulijoina on ollut osallistujia sekä kouluista, kirjastoista sekä nuorisotoimen alueelta. Tammikuussa meiltä yhdessä Markku Mattilan kanssa tulee ulos kirja valemediasta Avain kustantamolta. Pysy kuulolla!

Eli, Collinsin vuoden sanavalinnasta voimme päätellä, että totuudenjälkeinen aika aloitti uuden aikakauden. Nyt aiheena on valemedia ja sen monet näkökulmat, tarkoitukset ja toimintatavat ja informaatiovaikuttaminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti